Unge og virksomheder fik sat ansigt på hinanden

15 forskellige virksomheder med ledige lærepladser, tre erhvervsskoler og repræsentanter fra lærepladsen.dk stod under hele DM i Skills 2023 klar på en lærepladsstand for at tale med unge, der manglede en læreplads. Og mange unge kiggede forbi.

Det var alt fra procesoperatørlærlinge og anlægsstruktørlærlinge til handelsassistenter og kokkeelever, der blev efterspurgt på standen, og mange virksomheder unge fik sat ansigt på hinanden og startet en dialog.

”Meningen med det her har ikke været, at der skulle underskrives konkrete aftaler – for det kræver, at man kender hinanden lidt bedre. Men vi vil til DM i Skills gerne bidrage med en platform, hvor virksomheder og unge kan udveksle visitkort, præsentere sig for hinanden og dermed skabe grundlag for videre kontakt,” forklarer Michael Boas Pedersen, næstformand i SkillsDenmark.

Trekantsområdet, hvor DM i Skills blev afholdt i år, har utrolig mange produktionsarbejdspladser, og efterspørgslen på lærlinge er stor – derfor var der også rigtig mange virksomheder, der var interesserede i at stå på SkillsDenmarks læreplads-stand for at vise sig selv frem. Det var arbejdspladser som STARK, Munkebjerg Hotel, Palsgaard A/S, Danske Fragtmænd Taulov og CJ Anlæg Bolig Erhverv A/S, der stod på standen, og der var især torsdag og fredag rigtig mange unge, der stoppede op og fik en snak med dem.

”Den store interesse, vi har oplevet fra virksomheder, betyder, at læreplads-standen helt klart er et tiltag, vi vil fortsætte med til næste år. Og så vil vi selvfølgelig udvikle og forfine det som vi gør med alt, vi foretager os til DM i Skills. Det er utrolig vigtigt, at vi arbejder med at sikre det rette match mellem ung og arbejdsgiver, fordi vi alle ved, det er en udfordring, at vi inden for flere fag både har arbejdsgivere, der mangler lærlinge og unge, der mangler lærepladser,” siger Michael Boas Pedersen.

Jeppe Ramberg, tjenerelev og Simon Bech Pedersen, kokkeelev (som ses på det bærende billede sammen med Michael Boas Pedersen) var begge mødt op på Lærepladsstanden for Munkebjerg Hotel. Både for at markedsføre ledige lærepladser på Munkebjerg og for at vise de uddannelser frem, som de er meget stolte af.
”Vi har været ude og tage fat i folk og har fået nogle gode snakke om, hvad det vil sige at være kok eller tjener. Jeg tror, det betyder meget, at vi selv er elever og ikke så meget ældre end dem, der skal til at vælge nu. Vi kan være i øjenhøjde med dem. Vi guider dem igennem vores hverdag for at vise, at det er en livsstil, så man skal virkelig ville det. Men samtidig vil vi også gerne vise, at tiden hvor man råbte ad hinanden og smed med gryderne og arbejdede døgnet rundt, er forbi. Arbejdsmiljøet er blevet meget bedre, og
 der er en retning at gå, uanset om man er indstillet på at knokle igennem hele tiden eller er mere til en otte timers arbejdsdag,” forklarer Simon Bech Pedersen.

”Vi er her jo for at så et frø i hovedet på de unge mennesker. Vi vil gerne fortælle dem om Munkebjerg som arbejdsplads, men også om de mange muligheder, der ligger i vores fag. Hvis man er typen, der lærer bedst ved at få hænderne i tingene, så er det en virkelig god uddannelse – og der er så mange måder at arbejde på afhængig af stedet og restauranten, at det aldrig bliver kedeligt,” fortæller Jeppe Ramberg.