22-årige Aya er snedkerlærling: ”Du bliver så stolt over dit håndværk”

Aya Vita Jæger er vild med at være snedkerlærling. Hun får ansvar, lærer meget, og så synes hun, at det er ekstremt tilfredsstillende at se og røre ved et produkt, hun selv har skabt.

Hvordan fandt du ud af, at du ville være møbelsnedker?

”Jeg har altid været kreativ og elsket at skabe med mine hænder. Da jeg gik i 10. klasse på det, der dengang hed Odense Fagskole (nu Odense Designakademi), blev jeg fanget af møbeldesign. Jeg snakkede med en lærer og søgte på nettet og fandt frem til, at møbelsnedkeruddannelsen kunne være interessant for mig, fordi det er en uddannelse, hvor jeg både arbejder med møbler og design, og hvor jeg bruger mine hænder.

Alligevel havnede jeg på HF. Jeg skulle egentlig have været ud at rejse med min stedsøster, men de planer blev ikke til noget, og så startede jeg på HF. En HF kan man altid bruge, siger alle altid.

Men jeg syntes, det var ret kedeligt. Det lød meget mere spændende at være på et værksted og lave noget med sine hænder. Efter et halvt år på HF læste jeg, at man kunne starte på en møbelsnedkeruddannelse ikke så langt væk fra, hvor jeg boede. Der var ansøgningsfrist ugen efter, så jeg skyndte mig at søge, og jeg kom heldigvis ind,” siger Aya Vita Jæger.

Hvordan reagerede dine venner og din familie på dit uddannelsesvalg?

”Mine venner blev først overraskede over mit valg. De syntes, det var meget spontant, at jeg stoppede efter et halvt år på HF. Hvorfor ikke bruge halvandet år mere og gøre HF færdig? Spurgte de. Men nu synes de, det er rigtig spændende, og de har stor respekt for det, jeg kan og laver.

Min familie har hele tiden støttet mig i mit uddannelsesvalg.” 

 

 

HVEM: Aya Vita Jæger

ALDER: 22 år

BESKÆFTIGELSE: Snedkerlærling hos Køkkenskaberne i Odense. Bliver udlært til oktober 2021.

INSTAGRAM: Følg Aya Vita Jæger på @ayavita_haandvaerk

Hvad er det bedste ved at kunne et håndværk?

”Det er ekstremt tilfredsstillende at se og røre ved et produkt, jeg selv har skabt. Og det er rigtig dejligt at se, hvor begejstrede og imponerede andre bliver. ”Wauw, har du lavet det?”

Jeg elsker også, når folk er interesserede i mit håndværk og stiller spørgsmål, for så kan jeg få lov til at fortælle om træsorter, maskiner og samlinger. Jeg kan godt lide at nørde mit fag.”

Vil du anbefale andre unge at tage en erhvervsuddannelse?

”Ja, helt sikkert. Du lærer et fag, og du bliver så stolt over dit håndværk. Uddannelsen er også bygget op på en rigtig god måde, hvor du først har et forløb på skolen, og så kommer du hurtigt ud på en læreplads eller i skolepraktik. På den måde får du næsten med det samme afprøvet de ting, du har lært i skolen.

Du skal vide, at du ikke nødvendigvis behøver at tage gymnasiet eller læse videre på universitetet. Heller ikke selvom dine venner gør det. Der findes mange forskellige spændende erhvervsuddannelser, og hvis du har lyst, kan du læse videre, når du er færdigudlært. En erhvervsuddannelse lukker ingen døre, tværtimod.”

Hvordan er det at være i lære?

”Det er virkelig fedt. Jeg lærer helt vildt meget og får masser af ansvar. Det kan for eksempel være, at jeg skal lave et virkelig fedt møbel til en kunde. Jeg får lov til at arbejde med lækre materialer, og jeg får lov til selv at udtænke måder at løse projekter på. Jeg arbejder meget selvstændigt, selvom jeg er lærling. Når det er sagt, så får jeg også masser af hjælp og vejledning. Der er to svende i den virksomhed, hvor jeg er lærling, og de er vildt gode til at lære fra sig. Jeg kan sagtens gå til dem og stille spørgsmål, og det er vigtigt, for jeg er jo netop i lære.”

Du lærer et fag, og du bliver så stolt over dit håndværk. Det er ekstremt tilfredsstillende at se og røre ved et produkt, du selv har skabt.

AYA VITA JÆGER, SNEDKERLÆRLING

Hvad er den største udfordring ved at være snedkerlærling?

”Jeg skulle lige vænne mig til at stå tidligt op og gå på arbejde hver dag. I starten kunne dagene godt føles ekstremt lange, og arbejdet var fysisk hårdt. Men nu er jeg kommet i god form, og jeg kan løfte meget mere, end jeg kunne til at begynde med. ”

Hvor ser du dig selv om fem år?

”Jeg håber, jeg er ansat i den virksomhed, jeg er i lære i nu. Jeg vil måske arbejde hen imod at blive en større del af designprocessen.”

Du var med til DM i Skills i 2020. Hvordan var det?

”Det var superfedt. Jeg arbejdede selvstændigt og under tidspres, og det gav mig nogle kompetencer, som jeg kan bruge fremover. Og så er mine venner og min familie imponerede over, at jeg var med i konkurrencen og blev udvalgt til EuroSkills (skal efter planen afholdes i september 2021, red.). Nu har de fået endnu mere respekt for min uddannelse.”

Du er ambassadør for Boss Ladies*. Hvorfor er du det?

”Jeg vil gerne vise, at man som ung kvinde godt kan tage en håndværkeruddannelse, og at unge kvinder kan blive dygtige til og glade for et fag, som ellers er et traditionelt mandefag,” siger Aya Vita Jæger.  

(*Boss Ladies er et forandringsprojekt, der arbejder på at få flere piger til at vælge en håndværksuddannelse.)

SÅDAN SØGER DU IND PÅ EN ERHVERVSUDDANNELSE

Når du skal søge ind på en erhvervsuddannelse, skal du sende din ansøgning via optagelse.dk. HUSK at der er ansøgningsfrist den 1. marts. 

Af Jette Sandbæk. Foto: @ayavita_haandvaerk og Per Daugaard.