"Vi skal tro på medaljer"

siger Ulrik Lynge, ny mentaltræner til skillslandsholdet.

15 af skillslandsholdets 21 deltagere på den første landsholdssamling

Ulrik Lynge er ny mentaltræner for skillslandsholdet. Målet er: ”…at den enkelte deltager skal være ”bedst, når det gælder”, og vi satser på at få medaljer med hjem”, siger Ulrik Lynge i en snak om vigtigheden af mentaltræning af skillslandsholdet.

Det er første gang SkillsDenmark tilbyder skillslandsholdet mentaltræning frem mod et internationalt mesterskab – EuroSkills 2023 i Gdansk. Det sker i erkendelse af, at de internationale konkurrencer intensiveres og professionaliseres, og konkurrencerne er benhårde.
Skillslandsholdets nye mentaltræner er ikke en ”hr.-hvem-som-helst”. Ulrik Lynge er en erfaren coach, og arbejder blandt andet med topatleter frem mod OL i Paris, med nogle af vores landsholdsspillere, tunge erhvervsfolk og nu altså også det danske skillslandshold.

– Mentaltræning er altafgørende, når der skal konkurreres på topniveau. Det har man vidst i sportsverdenen i mange år. Nu skal nogle af de erfaringer hjælpe skillslandsholdet med at levere til EuroSkills, siger Ulrik Lynge, der her fortæller om arbejdet med skillslandsholdet.

Hvordan er det at træne skillslandsholdet?
– Det er super dejligt at arbejde med at understøtte 21 talentfulde og meget dygtige fagatleter. Som udgangspunkt er de jo allerede vindere. De har vundet DM og er bevidste om, at de kan levere på højt niveau. Men succeser kan være rigtig svære at gentage. Udfordringen for dem er at levere toppræstationer igen og igen og holde motivationen frem til EuroSkills til september. Det skal trænes – ikke mindst mentalt, siger Ulrik Lynge.

Hvordan træner man konkret i det?
– Vi coacher de unge i at reflektere og mærke efter. Refleksion skaber øget bevidsthed, og den øgede bevidsthed gør dem i stand til at bryde mønstre, der ikke er hensigtsmæssige, og igangsætte nye handlinger. Vi beder blandt andet de unge om at registrere, hvad der kan forstyrre deres koncentration, daglige motivation og deres præstationsevne. For nogen er det fx støj. Hvis det er tilfældet, arbejder vi med den unge i forhold til at lære at registrere støjen, og når den opstår, så fx sige til sig selv – ”ok, nu er der rigtig meget støj omkring mig, og det registrerer jeg – men jeg vil ikke lade det påvirke mig og bliver irriteret over det – jeg vil derimod parkere forstyrrelsen, acceptere den og forblive fokuseret”. Den slags skal trænes, fortæller Ulrik Lynge.

Ulrik Lynge og hans medarbejder og medcoach, Søren Christensen, indgår personlige kontrakter med alle deltagere på skillslandsholdet.

– I kontrakterne nedskriver vi sammen med deltagerne, hvad de hver især skal arbejde med og hvordan de kan skabe mental fremdrift i deres hverdag, helt frem til EuroSkills. Kontrakterne handler samtidig om at få de unge til at registrere tanker og blive bevidste om de handlemuligheder, der ligger for at kunne håndtere tidspres, opgaver, publikum etc.

De personlige kontrakter er et af flere værktøjer, der skal gøre de unge bevidste om deres handlemønstre og arbejde med at fastholde motivationen.

– På konkurrencedagene kan mentaltræningen og værktøjerne være med til at gøre lige præcis den lille forskel, der afgør, om præstationen giver point nok til en medalje eller ej. Hvilket råt og brutalt er det, det hele handler om. Der skal medaljer med hjem, siger Ulrik Lynge med et smil.

Kan netværket omkring landsholdet hjælpe til?
– Ja, helt bestemt. Forberedelserne til et mesterskab består også i at sikre, at den enkelte deltager har de rigtige mennesker omkring sig fx trænere, dommere, en dygtig mester. Og mest af alt kræver det optimal træning, planlægning og monitorering hvilket fx betyder måling af præstationer, så man kan se, at man forbedrer sig.

– Og sidst men ikke mindst: Alle omkring de unge deltagere skal bidrage med energi, positivitet, optimisme og tale ind i de muligheder, som ligger og venter.  Det er rigtig vigtigt, især på de dage, hvor de unge landsholdsdeltagere kæmper med motivationen eller overskuddet halter lidt, at alle omkring de unge tager et ansvar for at de lykkes til EuroSkills. Vi har brug for, at de er ”bedst når det gælder” …

Ulrik Lynge er skillslandsholdets nye mentaltræner