Ulrik Lynge: ”Vi efterlader ikke en millimeter”

Ulrik Lynge, Mental Coach for Skills Team Denmark, arbejder med de danske fagatleters mentale styrke under WorldSkills i Lyon.

Ulrik Lynge (med blå kasket) deltager her i et skolebesøg i Lyon sammen med Skillslandsholdet.

Formålet er at skabe sammenhold, gøre hinanden bedre og sikre, at de danske deltagere giver alt hvad de har, når de konkurrerer – at de ikke efterlader en millimeter tilbage på konkurrencestanden.

Samarbejdet mellem Ulrik Lynge og Skills Team Denmark startede for 1,5 år siden, og har udviklet sig til en sand solstrålehistorie. Under sloganet ”vi efterlader ikke en millimeter”, har Ulrik Lynge skabt en gruppe – et vaskeægte landshold – ud af de 20 danske fagatleter, der er afsted til WorldSkills i Lyon:

”I de seks måneder, hvor vi har arbejdet med det nuværende landshold, har gruppen flyttet sig enormt. Skillslandsholdet er gået fra at bestå af 20 individer til at blive en gruppe af unge, der kæmper for hinanden og har hinandens ryg. Det har været en enorm stejl læringskurve, som vi nu høster frugten af.” – Ulrik Lynge.

At styrke deltagernes mindset er et vigtigt led i at kunne optimere det sæt af færdigheder, som hver af atleterne har med sig. Det mentale er et redskab, som fagatleterne bruger, når de er i konkurrence – og især, når det ikke går som planlagt eller noget bliver en smule sværere end forventet.   

”Vi oplever, at alle vores unge præsterer. Ingen falder igennem eller bryder pludseligt sammen under de fire dage med intense konkurrencer. De har lært at håndtere enormt stressende situationer ved blot at ændre fokus i et kort øjeblik.” – Ulrik Lynge.

Udover kravet om at atleterne skal give sig fuldt ud – ikke efterlade en millimeter – har Ulrik Lynge introduceret endnu et mentalt billede, som fagatleterne kan bruge under konkurrencerne for at dulme nerverne.

”Hvis det hele begynder at skride, plejer jeg at sammenligne det med, at man står med næsen ind i en mur. Og har man prøvet det, ved man, at det giver enormt dårligt udsyn og et virkelig snævert fokus. Derfor snakker jeg med fagatleterne om, at de bliver nødt til at flytte sig fra ‘muren’. De skal flytte fokus fra det, der går skævt, så de kan se det større billede igen.” – Ulrik Lynge.

’At fjerne sig fra muren’ er blevet et naturligt redskab for de danske deltagere. Under konkurrencerne bruger de derfor små kneb til at fastholde fokus. De små kneb går ud på at skabe pauser og kan for eksempel være at drikke lidt vand og smile, kigge på sig selv udefra og trække vejret dybt. På den måde opretholder de danske fagatleter et stort overskud og fokus gennem de fire konkurrencedage.

Og det er ikke kun under konkurrencerne og til WorldSkills, at Skills Team Danmarks atleter får gavn af Ulrik Lynges tips til mental styrke. For alle fagatleterne, er med Ulrik Lynges ord, blevet stærkere som mennesker – til at håndtere pres i hverdagen og til at dyrke relationer. Alt sammen noget som de kan bruge, når de vender retur til Danmark.