Jesper Juul Sørensen, der var en af grundlæggerne af SkillsDenmark og DM i Skills, siger farvel og går på pension efter 24 år som formand for SkillsDenmark.
I 1997 besøgte fem danskere fra forskellige dele af erhvervsuddannelsesverdenen WorldSkills – verdensmesterskaberne i erhvervsuddannelser – i St. Gallen i Schweiz og kom hjem med en vision i bagagen. Jesper Juul Sørensen, der på det tidspunkt var uddannelseschef hos Byggeriets Arbejdsgivere var en af de fem og den drivende kraft i at bringe Skills-konkurrencerne til Danmark.
”Vi var meget imponerede over eventet i Schweiz. Det var stort og der var fokus på det ypperste indenfor fagenes håndværk, og vi så straks potentialet. Samtidig vil jeg sige, at vi med en god portion dansk selvtillid til vores uddannelser tænkte, at dem kunne vi sagtens banke. Så derfor måtte vi selvfølgelig stille op”, siger Jesper Juul Sørensen.
Derfor gik han i gang med at samle de danske fag, der afholdt danmarksmesterskaber hver for sig på det tidspunkt, og i november 1997 blev organisationen SkillsDenmark grundlagt af fem faglige udvalg med det formål at sende de dygtigste danske faglærte unge til internationale konkurrencer. De deltagende fag var frisørfaget, træfagene, snedkerfaget, murer-, stenhugger- og stukkatørfaget og VVS-uddannelsen.
”Vi deltog første gang ved WorldSkills i Montreal i Canada i 1999, og her må vi sige at det ikke gik så godt. Vi fik øjnene op for, hvad det vil sige at konkurrere på internationalt plan og kom tomhændede hjem. Vi var simpelthen ikke godt nok forberedt i forhold til de andre lande, der havde trænet i månedsvis til konkurrencen”, siger Jesper Juul Sørensen.
Tre verdensmesterskaber senere ved WorldSkills i Helsinki i Finland i 2005 lykkedes det Danmark at få medaljer for første gang – nemlig sølv i VVS og Transport uddannelserne.
”I SkillsDenmark sidder både arbejdsgivere, lønmodtagere, erhvervsskoler og kommuner, regioner og regeringen rundt om det samme bord og er enige. Her brænder vi alle for det samme formål. Det er en kæmpe styrke."
Det var dog tydeligt, at der var et potentiale i at dyrke og fremvise de største talenter på erhvervsuddannelserne i Danmark også, og det lykkedes SkillsDenmark med Jesper i front at etablere det første landsdækkende DM i Skills i Odense i 2011.
Siden er eventen vokset fra 25 konkurrencefag og 12.000 besøgende i 2011 til 45 konkurrencefag og 18 demonstrationsfag med 50.000 besøgende i 2020 og er i dag landets største uddannelsesevent.
”Før vi startede Skills, var der ikke noget, der hed talent indenfor erhvervsuddannelserne, og det har vi fået sat på dagsordenen. I dag har unge også mulighed for at være ambitiøse med deres fag på en erhvervsuddannelse og dyrke deres talent gennem ”nørde-klubber”, talent camps og selvfølgelig Skills-konkurrencer. Det mener jeg er en af Skillsbevægelsens største styrker. Det viser sig også ved at de unge, der stiller op til konkurrencerne meget ofte er dem, der driver brancherne videre ved at starte virksomheder eller udvikle nye områder”, siger Jesper Juul Sørensen.
Men udover talentudviklingen handler Skills-konkurrencerne selvfølgelig også om at give erhvervsuddannelserne og de faglærte unge noget opmærksomhed.
”I SkillsDenmark sidder både arbejdsgivere, lønmodtagere, erhvervsskoler og kommuner, regioner og regeringen rundt om det samme bord og er enige. Her brænder vi alle for det samme formål. Det er en kæmpe styrke ved Skills. Det er derfor det er lykkes at gøre Skills så stort som det er”, siger Jesper Juul Sørensen og fortsætter:
”Det er mit håb, at man fortsætter med at udvikle SkillsDenmark som samlingspunkt for alle gode kræfter i erhvervsuddannelsesverdenen og gør endnu mere for at promovere erhvervsuddannelserne. Jeg håber også, at man fortsætter med at have fokus på deltagerne og ikke kun antal besøgende, fordi når vi dyrker talenterne, skaber vi rollemodeller og gør flere unge interesserede i et fag ad den vej”, siger Jesper Juul Sørensen.
Jesper Juul Sørensen går på pension med udgangen af marts måned 2021, men SkillsDenmark fortsætter kampen for at gøre flere unge interesserede i en erhvervsuddannelse. Blandt andet gennem det sidste større projekt den afgående formand fik sat i søen – nemlig at afholde europamesterskaberne. Danmark fik i efteråret 2020 tildelt værtskabet af EuroSkills 2025, der skal afholdes i Herning.
Og øgenavnet ”Mr. Skills” slipper han nok ikke af med, selvom han fremover vil hilse på DM vinderen som gæst ved mesterskaberne..
Ny Kongensgade 15, 1. Sal
1472 København K
SkillsDenmark, SkillsStafetten, Skillslandsholdet, DM i Skills og WorldSkills Denmark er registrerede varemærker