Hovedsponsor hylder handelselever

En af SkillsDenmarks nye hovedsponsorer, Bygma, hylder 24 handelselever ved for første gang at overrække Bygma Talentlegat. Legaterne er en del af Bygmas store engagement i talentudvikling af den faglærte ungdom. Med til at hylde handelseleverne var blandt andet tidligere statsminister og nuværende formand for EuroSkills 2025, Poul Nyrup Rasmussen.

De 23 legatmodtagere der var med til overrækkelsen. Den sidste var med på en telefon var Bilbao, hvor han var på studietur.

Smilene var store, og stoltheden var ikke til at tage fejl af, da 24 af landets handelselever kunne lade sig hylde og være de første til at modtage Bygma Talentlegat med et samlet beløb på 288.000 kr. Vært Tina Müller styrede overrækkelsen med sikker hånd i Bygma København, og hun kunne blandt andet byde tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen velkommen på scenen. Her pegede han blandt andet på, at man gør sig klogt i at kigge mod Bygma og deres initiativer.

– Når man taler om mangel på lære- og praktikpladser, så er det ikke Bygma, man skal tænke på. Jeg synes, at Bygma er et fyrtårn, når det kommer til dette vigtige emne. De bliver mere og mere dem, man lytter til, når det kommer til at vende den kedelige udvikling. Jeg er meget glad for, at man har sat en ekstra hyldest på dagsordenen med Bygma Talentlegat, lyder det fra Poul Nyrup Rasmussen, der fortsætter:

– Når vi tænker os godt om, så når vi frem til, at dette land hviler på handel og faglig uddannelse. Det har været en af drivkræfterne i udvikling af velfærd igennem danmarkshistorien. Vinderne af Bygma Talentlegat kan i høj grad se sig selv som rollemodeller samt et billede på, at dygtighed bliver værdsat.

Tager ansvaret på sig

For Bygma handler det om at spille en aktiv rolle. Den største danskejede leverandør til byggeriet ved da også, at udfordringerne med rekruttering ikke forsvinder hen over natten. Men hvis man kan puste til en positiv udvikling og en større opmærksomhed hen mod en branche i udvikling, så bliver der taget et stort skridt, lyder det blandt andet fra administrerende direktør i Bygma A/S, Klaus Hadsbjerg.

– Som virksomhed har vi et ansvar for, at rekrutteringen til branchen lykkes. Vi kan ikke sidde på hænderne og forvente, at tingene dumper ned til os fra himlen.

– Derfor er ansvaret vores drivkraft for at tiltrække flere unge mennesker mod vores branche. Ved at hylde dem der er særligt dygtige, håber vi på, at handelsbranchen kan blive attraktiv – for det er ikke nogen tvivl om, at den er.

Ikke en let opgave

Men der er ikke nogen tvivl om, at opgaven langt fra er blevet nemmere. Optaget på erhvervsuddannelserne har været faldende igennem en 10-årig periode. Derudover stiller de unge større krav til deres fremtidige arbejdsplads – men det er langt fra negativt, peger HR Direktør i Bygma, Anette Sondrup, på.

– Man fornemmer hurtigt, at de unge mennesker har krav til deres fremtidige arbejdsplads. Det er positivt, for så ved vi, at de unge mennesker er bevidste, og at de har gjort sig nogen tanker allerede inden, de starter deres arbejdsliv.

– Derfor skal vi i høj grad også gøre os nogen tanker om, hvordan vi kan imødekomme dem bedst muligt. Det har vi gjort ved at hylde nogen af de mange talenter, der er ude på skolerne. Fælles for dem alle er, at de har udvist stor faglig fremgang under deres uddannelse, og så har de været eksemplariske rollemodeller.

FAKTA:

De seks skoler, der har indstillet elever til legatet, er:

Aalborg Handelsskole

Aarhus Business College

Tietgenskolen Odense

IBC Kolding            

ZBC Næstved/Ringsted

Roskilde Handelsskole