DM i Skills giver status og synlighed

Serviceassistentfaget har været med som konkurrencefag ved DM i Skills for første gang. Her har elever fra fagets tre specialer – rengøringstekniker, serviceassistent med speciale i virksomhedsservice og serviceassistent med speciale i hospitalsservice – alle været i konkurrence.

Og Mette Madsen, forhandlingssekretær på rengøringsområdet for 3F og Bettina Vig, uddannelseskonsulent i 3F, der har kæmpet i flere år for at få faget med til DM, kan næsten ikke få armene ned.

”Det har været super at være med. Og det er så vigtigt for os at skabe en større bevidsthed blandt både virksomheder og unge om, at rengøring er et professionelt fag,” forklarer Mette Madsen.

”Udover at deltagelse ved DM kan give mere status til faget, er det også vigtigt i forhold til rekruttering af unge til branchen. For det har vi enormt brug for,” supplerer Bettina Vig.

Eleverne har – afhængig af deres speciale – konkurreret i blandt andet rengøring, forflytning af patienter, anretning af mad, klargøring til konference og kvalitetssikring. Meget af det har foregået som rollespil, hvilket – som det også altid har gjort for social- og sundhedsassistenterne – har tiltrukket mange publikummer.

”Det har været skønt at opleve, at de unge har kommenteret på det, de har set og har taget brochurer med sig om faget, fordi de har fået øjnene op for, at der ligger meget indsigt og viden i rengøring om blandt andet ergonomi og kemi, men også at der er stor variation af opgaver i faget som patientkontakt, at tilberede og klargøre mad og meget andet,” fortæller Mette Madsen.

Den første deltagelse ved DM har selvfølgelig ikke været helt uden startvanskeligheder, og blandt andet har de lært, at det er vigtigt, både deltagere, dommere og statister har mikrofon på, så publikum – ud over at høre en kommentator – også kan høre den dialog, der foregår.

Mette Madsen og Bettina Vig håber dog helt klart, at serviceassistent kan blive et konkurrencefag til DM på permanent basis.

”Man bliver enormt stolt af vores fag ved at være med her. Det kan vi også mærke hos de unge deltagere, der har været med. Det har været vildt for dem at performe foran et publikum, men de er virkelig stolte af at kunne vise frem, hvad faget egentlig indeholder,” slutter Bettina Vig.