Urmager

Urmager

Som urmager lærer du et traditionsrigt håndværk, hvor du er ekspert i præcisionsarbejde og finmekanik og kan reparere og vedligeholde både gamle og nye ure.  Samtidig kan du lide at tale med mennesker, fordi du ofte har meget kundekontakt. Som urmager kan du få job i urmagerforretninger, serviceværksteder eller i andre finmekaniske brancher som medicin- og flyindustrien. Du kan også blive selvstændig eller videreuddanne dig.

Hvad oplever man som tilskuer ved urmagernes stand til DM i Skills?
Fire dygtige elever, der arbejder selvstændigt og koncentreret om de opgaver, de skal løse. Det er fascinerende at betragte den finmekanik, de skal mestre. Og man får et spændende indblik i, hvad en urmagers arbejde går ud på.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse?
ZBC Ringsted/Den Danske Urmagerskole er den eneste skole, der uddanner urmagere, så det er fire elever fra samme skole, der kæmper indbyrdes. De udfører en opgave, de ikke kender på forhånd. De møder altså op til DM uden at vide, hvad de skal – og får først opgaven, når konkurrencen starter.
Opgaven består af fremstilling af dele til og reparation af ure. Tidligere opgaver har blandt andet været fremstilling af en svingmasse (”vægten” på et automatisk ur) og regulering af gangen (hvor nøjagtigt et ur går). Alting bliver gjort i hånden – ved drejning med håndstikkel, fil eller urmagersav – og det er med en præcision ned til 1/100 millimeter.

Hvad gives der point for?
Konkurrencedeltagerne bliver bedømt på materialevalg, bearbejdning, innovation, finish og opfyldelse af mål.

Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave?
Det kan være svært at se for det utrænede øje, men en god idé er altid at se efter, hvem der ser ud til at være mest rolig, have styr på opgaven og overholder tiden.

Læs mere om urmageruddannelsen ved at klikke her.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin