Som konditor kan du udfolde dine kreative evner inden for bagekunst. Du kan arbejde i konditorier, hvor du fremstiller alt fra bryllupskager, festkager og kransekager til flødeskumskager og tørkager. Du kan selvfølgelig også åbne egen butik eller videreuddanne dig til procesteknolog og serviceøkonom. Tager du konditoruddannelsen som EUX, kan du også videreuddanne dig inden for ernæring og sundhed.
Hvad oplever man som tilskuer ved konditorernes stand til DM i Skills?
Tilskuerne vil opleve koncentration og en høj faglighed med fødevarer. Det er altid en stand, som tiltrækker mange, da brød og kage er noget, alle har en holdning til, og som alle har prøvet kræfter med hjemme. Bedømmelsen foregår også, så tilskuerne kan følge med i det.
Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse?
Konditorerne skal løse nogle kendte opgaver – som en desserttallerken, petitfours, en tærte, chokoladekonfekt og marcipanfigurer. Derudover skal de kreere et blikfang, hvor de kan slippe fantasien løs. Og så får de en hemmelig udfordring, de først kender på dagen.
Hvad gives der point for?
Pointene gives ud fra CIS princippet, som også bruges til World- og Euroskills, hvor alle bedømmelser er beskrevet, så alle dommere tager udgangspunkt i det samme, når de bedømmer. Deltagerne bedømmes både på helhedsindtrykket, mål og antal og derudover selvfølgelig både på smag, afbagning, sværhedsgrad og konsistens/krumme. En del af bedømmelsen foregår som i ”Vild med dans”, hvor dommerne sidder med pointskemaer, som de flipper over, så tilskuerne kan se, hvor mange point de giver for de enkelte dele af opgaven.
Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave?
Smag er en stor del af bedømmelsen, og derfor kan det være svært at kigge sig til den bedste opgave. For det flotteste bord kan sagtens tabe, hvis smagen ikke er på plads. Herudover kan en deltager også miste point, hvis produkterne fx vejer for meget eller for lidt.
Læs mere om konditoruddannelsen ved at klikke her.