MiniSkills: Nyt koncept sikrer kendskab til erhvervsuddannelser i kommuner

Mini Skills er et nyt koncept, der udbreder kendskab til erhvervsuddannelser i kommunerne. I Helsingør afholder man Mini Skills som en ”hands- on” uddannelsesdag for alle 7. klasser, og i Ballerup Kommune kører Mini Skills over to dage. Konceptet er udviklet af ungdomsskolen i Helsingør, og udføres i tæt samarbejde med UU-vejledning, erhvervsskolen og Helsingør Erhvervs- og Industriforening.

MiniSkills 2022 i Helsingør. Foto: Joel Münster-Swendsen / Ungdomsskolen

Hamren og banken, grin og duften af bagværk slår os i møde, da vi træder ind i de flotte gamle værftshaller i Helsingør tæt på Kronborg. Hallen summer af aktivitet. 600 energiske 7. klasse-elever er i fuld gang med at ”arbejde” og udforske håndværksfag på rækken af stande, hvor erhvervsdrivende fra Helsingør kommune har arrangeret workshops.

Vækker nysgerrighed gennem leg
Eleverne murer, bager, maler, hopper i brandmandsudstyr, tækker tage og nørder med de nyeste teknologiske hjælpemidler inden for sosu-området – og mange andre sjove ting. Eleverne udfordres, leger og prøver fagene af i praksis, hvilket præcis er, hvad Mini Skills handler om.

-Vi ønsker, at Mini Skills gennem leg og konkurrencer vækker de unges naturlige nysgerrighed på de faglige uddannelser. Det er helt ”hands-on”, hvor de unge får lov til at arbejde med et håndværksfag. Det skal være sjovt og uden fokus på selve uddannelsen. Det kommer først senere, fortæller Charlotte Karrebæk, der er projektleder på Mini Skills i Helsingør.

Elevernes engagement i værftshallen vidner klart om, at de har en sjov dag. På sigt håber Helsingør Kommune og de erhvervsdrivende naturligvis også, at initiativer som Mini Skills vil få flere unge til at vælge en faglig uddannelse.

Ballerup Kommune ta’r bolden op
I Ballerup Kommune har man ladet sig inspirere af Helsingør, og her er Mini Skills også populært. Mini Skills kører over to dage, og alle kommunens folkeskoler og privatskoler har vist stor interesse og tilmeldt deres 7. klasser. Det er man ovenud tilfredse med i kommunen.

-Vi har næsten 700 grundskolelever tilmledt Mini Skills; og de lokale erhvervsdrivende, der gør en kæmpe indsats og arrangerer alle workshops’ne for eleverne, er meget begejstrede, fortæller Sanne Askholm, projektleder for Mini Skills i Ballerup Kommune, Center for Skoler, Institutioner og Kultur.

Mini Skills gør op med automat-valget
I Ballerup kommune er målet med Mini Skills, at 7. klasse eleverne gennem leg og læring skal få et bedre kendskab erhvervsuddannelserne. Derudover ønsker man at inspirere de unges valg af erhvervspraktik, som ligger i 8.klasse.

-Og sidst, men vigtigst. Vi håber, Mini Skills vil gøre op med automatvalget, når elever, mor og far skal snakke valg af ungdomsuddannelse, om et par år, siger Sanne Askholm.

Sådan holder man MiniSkills

Helsingør og Ballerup kommuner har arrangeret Mini Skills for alle 7. klasse elever. Begge kommuner har rigtig gode erfaringer med arrangementet, og har afholdt Mini Skills i tætte samarbejder med de lokale erhvervsdrivende, UU-vejledere, ungdomsskolen, og den lokale erhvervsskole.

SkillsDenmark opfordrer mange flere kommuner til at kaste sig ud i at arrangere Mini Skills og bistår gerne med sparring og hjælp.

Search