24-årige Laura Feline: ”Det er meget tilfredsstillende at kunne et håndværk”

I mange år regnede 24-årige Laura Feline Ebbesen med, at hun skulle være professionel danser, men en dokumentar om tangtagene på Læsø fik hende på andre tanker. Nu er hun i lære som tækker, og hun er så vild med det, at hun anbefaler andre unge også at vælge en erhvervsuddannelse.

Af Jette Sandbæk. Foto: Privatfotos og @cremedelacremekongen.

Hvorfor har du valgt at uddanne dig til tækker?

”Det var faktisk lidt af et tilfælde. Jeg troede egentlig, jeg skulle være professionel danser, men så så jeg en dokumentar om tangtagene på Læsø (dokumentaren ”Tangtagene på Læsø,” red.), og jeg blev helt vildt fascineret af tangtagene og deres historie. De specielle tage blev ved med at dukke op i mine tanker, og en dag tænkte jeg, at der måtte være en grund til det. Man kan ikke tage en specifik tængeuddannelse, men tækkeruddannelsen var det, der lå nærmest,” siger 24-årige Laura Feline Ebbesen.

Vil du anbefale andre unge at tage en erhvervsuddannelse?

”Helt sikkert. Det er meget tilfredsstillende at kunne et håndværk, fordi jeg er med til at få tankerne til at blive til virkelighed. Jeg laver et fysisk produkt, som giver værdi for andre.

Den måde uddannelsen er skruet sammen på, fungerer også rigtig godt for mig. Jeg har altid klaret mig godt i skolen. Alligevel var jeg ret stresset i gymnasiet. Jeg kan godt lide at lære, men jeg var ikke så vild med den måde at studere på. Jeg brugte kun mit hoved. Jeg har altid dyrket meget sport – især dans – og jeg ved derfor, at jeg fungerer bedst, når jeg både bruger min krop og mit hoved.

Når jeg laver et håndværk, glemmer jeg tit mig selv, og det er en virkelig rar følelse. Jeg er kun optaget af det, jeg laver lige nu og her.”

Hvad kan du bedst lide ved dit fag?

”Der er så meget, jeg godt kan lide, at jeg ikke kun kan nævne en ting.

Jeg kan godt lide at være ude i naturen hele dagen, også når vejret er barskt. Jeg kan lide at mærke årstiderne skifte.

Jeg kan også godt lide, at jeg skaber et fysisk produkt – ikke bare en kladde eller en teori. Jeg laver et produkt, som andre kan se og blive begejstrede over. Nogle gange, når jeg har lavet et tag, kører jeg forbi med mine venner, så de kan se det. De synes, det er så sejt og helt surrealistisk, at jeg kan lave et tag.

Det er også dejligt, at jeg bruger min krop hele dagen. Når jeg kommer hjem, er jeg træt i kroppen, og jeg føler, det er virkelig velfortjent, at jeg sætter mig i sofaen og slapper af med et stykke kage.

Jeg kan også godt lide, at der er så stor en kontrast mellem at være på arbejde og holde fri. Når jeg har fri, har jeg fri. Jeg kan jo kun arbejde, når jeg har mit værktøj og er ude på byggepladsen.

Kundekontakten er også et stort plus for mig. Det har overrasket mig, at det er så stor en del af faget. Kunderne kan jo godt være hjemme i deres hus, mens vi er der, for vi er kun udenfor. De er altid venlige, og de bliver glade for det, vi laver. Det er jo også ret synligt for dem, at vi gør en forskel med vores arbejde. Et tækket tag skal også passes, og jeg har derfor været ude hos de samme kunder flere gange. På den måde får jeg en relation til dem.”

Hvad er den største udfordring ved at være i lære som tækker?

”Det kan godt være frustrerende, hvis vi er godt i gang med et projekt, og det begynder at storme eller regne voldsomt meget. Så bliver vi nødt til at holde en pause fra arbejdet. Men vejret bliver jo heldigvis godt igen.

Det er også lidt sværere at være tækkelærling, end jeg troede. Vi arbejder jo med naturmateriale, og strå er aldrig ens. Vi kan derfor ikke altid bare gøre, som vi plejer. Men det er også det, der gør det spændende, og jeg får et godt materialekendskab og kan se de muligheder, der er i strå.”

Hvordan reagerede dine venner, da du fortalte, du ville være tækker?

”De fleste blev ret overraskede. Jeg fik gode karakterer i gymnasiet, så der var flere, der forventede, at jeg ville bruge mit gode snit til at søge ind på en videregående uddannelse.

Der var også nogle, der blev overraskede over, at man overhovedet kan uddanne sig til tækker.

Men nu synes mine venner, at det er sejt og flot, at jeg kan lave et rigtigt tag.

Jeg får i det hele taget meget positiv respons på mit uddannelsesvalg. Jeg tror også, at de fleste forbinder et stråtag med noget nostalgisk og specielt. Der er mange, der deler deres minder med mig og fortæller, at de har et sommerhus med et tækket tag, eller at deres morfar var tækker. Det er sjovt, for hvis jeg var elektrikerlærling, tror jeg ikke, at folk ville sige: ”Jeg har også stikkontakter derhjemme.”

Hvad sagde din familie til dit studievalg?

”Mine forældre blev overraskede, men de har støttet mig hele vejen, og nu synes de, at det er vildt sejt, jeg er tækkelærling. De er faktisk helt misundelige på min arbejdsdag og den kontakt, jeg har med kunderne.”

Hvordan er det at være i lære?

”Ret godt. Det er rart, at jeg får et realistisk billede af, hvad det vil sige at arbejde som tækkemand. Jeg føler mig godt klædt på til at tage et arbejde, når min uddannelse er færdig.

Jeg er også så heldig, at jeg går alene rundt med min mester. Man kan sige, at jeg får eneundervisning. Hvis jeg laver en fejl, siger min mester bare: ”Det var godt, for så lærte du noget nyt, og så laver du måske ikke samme fejl igen.” Derfor synes jeg heller ikke, det er så farligt at lave fejl.”

Når du er færdig med din uddannelse, vil du være den første kvinde i 10 år, der har uddannet sig til tækker. Hvordan kan det være, tror du?

”Jeg tror, der er for få kvinder, der kender til uddannelsen, men det prøver jeg at ændre ved at sætte fokus på faget. Kvinder kan nemlig lige så godt arbejde som tækker, som mænd kan.

Hvis du er fysisk lille, skal du vide, at en tækker ikke behøver at være en stor bredskuldret mand. Jeg er selv ikke særlig høj, og jeg klarer mig fint. Til gengæld har jeg fået større muskler i løbet af min læretid.

Jeg skulle som kvinde lige vænne mig til, at tingene bliver sagt direkte. I starten tænkte jeg: ”Er han sur på mig? Har jeg gjort noget forkert?” Men nu synes jeg egentlig, at det er meget rart, at tingene bliver sagt, som de er. ”

Du er ambassadør for Boss Ladies*. Hvorfor er du det?

”Jeg synes jo, at jeg har scoret den store gevinst med min uddannelse, og jeg vil gerne have, at andre ved, de har mulighed for at tage en uddannelse som min. Da jeg gik i folkeskole, manglede jeg kvindelige rollemodeller, der fortalte om erhvervsuddannelserne.

Boss Ladies giver mig også et fællesskab med andre kvinder, hvor vi kan snakke om værktøj, og hvordan det er at stå op klokken halv seks om morgenen. Det er et fællesskab, som jeg er vildt glad for at være en del af.”

*Boss Ladies er et forandringsprojekt, der arbejder på at få flere piger til at vælge en håndværksuddannelse.

Hvor ser du dig selv om 5 år?

”Jeg håber, jeg stadig er tækker. Jeg ser det sådan, at når jeg er udlært, har jeg bare fået kørekortet, men jeg bliver først rigtig god, når jeg har arbejdet som tækker nogle år. Jeg er så heldig, at min mester har tilbudt mig, at jeg kan blive som svend, så jeg håber, jeg stadig er i samme virksomhed om 5 år.”

Hvad synes du om lønniveauet for tækkere?

”Lønnen er ikke det vigtigste for mig, men jeg kan godt lide muligheden for, at jeg kan tage nogle ekstra timer, hvis der er meget arbejde. På den måde kan jeg tjene flere penge. Det ville jeg ikke kunne som pædagog,” siger Laura Feline Ebbesen.  

(Den gennemsnitlige løn for nyuddannede tækkere er godt 31.000 inklusive pension og tillæg, red.)

Laura Feline Ebbesen

Alder: 24 år
Beskæftigelse: Tækkelærling hos Tækkemand Søren Fur i Ebeltoft.
Færdigudlært: Marts 2022
Instagram: Følg Laura Feline på @cremedelacremekongen

Search