”Stor oplevelse at være dommer ved WorldSkills”

Når Skillslandsholdet rejser ud i verden for at deltage i internationale konkurrencer, følger et dansk dommerteam med.

Peter Schmidt Rasmussen (tv) ses her sammen med en dommerkollega ved WorldSkills i Salzburg

I år drog 9 danske dommere ud for at bidrage med ekspertise og bedømmelser ved WorldSkills Special Edition 2023 (WS).  En af dem var Peter Schmidt Rasmussen – en erfaren mand inden for sit fag, struktør – men helt ny som dommer ved WorldSkills.

”Det var rigtig spændende at være med som dommer i Saltzburg. Jeg havde set frem til at komme af sted og bidrage med min faglighed, og det var en stor oplevelse”, siger Peter Schmidt Rasmussen, der til daglig er ansat i NCC Danmark, og han tilføjer:

”Sprogudfordringen, virkede lidt skræmmende de første døgn i Saltzburg, men blev overvundet fuldstændig, da konkurrencerne først gik i gang”.

Normalt har hver dommer en konkurrencedeltager med fra sammen fag, når man rejser ud for at være dommer, men det var ikke tilfældet for Peter Schmidt Rasmussen.

”Vi havde desværre ikke en dansk deltager med i concrete constructions work til WorldSkills (struktør, red.), men det gjorde til gengæld, at jeg hurtigt fik en slags overdommer-rolle. Jeg var jo helt upartisk sammenlignet med de andre dommere, der alle havde en konkurrencedeltager med. Så jeg fik stor indflydelse på bedømmelserne, og det var kæmpestort at være med”, fortæller Peter Schmidt Rasmussen.

Arbejder på at få flere lande med
Efter hjemkomsten fra WS arbejder Peter Schmidt Rasmussen nu på at afholde et ”ØstersøSkills”.

”Vi arbejder på at invitere til en international træningsuge eller stævne – vi kunne kalde det ”ØstersøSkills”. Concrete constructions work – bygningsstruktørernes største udfordring er, at faget ikke har deltagerlande nok i Europa. Så derfor vil vi se, om et stævne måske kunne hjælpe nogle flere lande, til at afholde deres nationale mesterskab, på dansk grund. Vi vil jo gerne rekruttere flere deltagere – særligt ift. Euroskills 2025 i Herning”, siger Peter Schmidt Rasmussen.

Hvad er en god dommer?
Jens Søndergaard Hansen, chefkonsulent i SkillsDenmark og Technical delegate WorldSkills og WorldSkills Europe, fortæller her, hvad der kræves for at blive en god dommer.

”En god dommer skal selvfølgelig have sin faglighed i orden og besidde en vis erfaring. Og så skal man bestå en dommeruddannelse, som SkillsDenmark sørger for. Dommerne bliver blandt andet uddannet i de internationale standarder inden for pågældende fag, hvilke ofte er anderledes end de nationale standarder. Derudover skal man have gode engelskkundskaber og kunne navigere med høj retfærdighedssans i et dommerteam. Man skal også kunne være en rolig og empatisk støtte for den konkurrencedeltager, man typisk rejser ud sammen med, og som man som dommer har et stort ansvar over for. De fleste synes, det er spændende udfordring at arbejde som international dommer ”, siger Jens Søndergaard Hansen.

Alle dommerne blev hædret af SkillsDenmark

SkillsDenmark inviterede alle dommere og deltagere til reception og frokost i Tivoli denne uge, for at hylde og anerkende deres store indsats og fine resultater ved WorldSkills Special Edition 2023.

Search