Baggrund og historie

Baggrund
SkillsDenmark har siden 2011 hvert år holdt DM i Skills, Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne. DM i Skills holdes i en ny kommune/region hvert år. Dog var vi i Odense de første to år.

DM i Skills skal eksponere erhvervsuddannelserne på en positiv måde ved at vise de dygtigste eud-elever, der gennem konkurrencer yder deres bedste. Desuden skal mesterskabet ses som talentpleje for de dygtigste elever, ved at de får muligheden for at yde det ypperste og dermed måske ende som Danmarks, ja måske verdens bedste faglærte murer, maler eller konditor. Endelig er der den internationale dimension. Ved deltagelse i internationale mesterskaber – EuroSkills og WorldSkills får deltagerne i DM i Skills muligheden for at få prøvet deres kunnen af i en international sammenhæng. Ved samme lejlighed får de unge og deres lærere et internationalt netværk og muligheden for at se nye og andre løsningsmodeller, end dem de kender fra Danmark.

Organisation
SkillsDenmark er en nonprofit organisation, der som medlemmer har de faglige udvalg, der sender deltagere til DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills. Erhvervsskoler har også mulighed for at være medlem af SkillsDenmark, hvilket 57 erhvervsskoler er. SkillsDenmark holder et årligt repræsentantskabsmøde, hvor alle medlemmer deltager. Foreningen styres af en bestyrelse, og endelig har foreningen et sekretariat, der sammen med de faglige udvalg arrangerer DM i Skills og sammen med erhvervsskolerne afholder de indledende heats i Skills Stafetten. Endelig sørger de faglige udvalg og sekretariatet for at sende danske deltagere til WorldSkills og EuroSkills.

Historie
Organisationen WorldSkills blev etableret i Spanien i 1950 af den velkendte grund, at for få unge havde lyst til at beskæftige sig med de erhvervsfaglige uddannelser. SkillsDenmark blev grundlagt af fem faglige udvalg den 19. november 1997 efter at have besøgt World Skills – verdensmesterskaberne for erhvervsuddannelser i St. Gallen i Schweiz. De deltagende var de faglige udvalg fra frisørfaget, træfagene, snedkerfaget, murer-, stenhugger- og stukkatørfaget, VVS-uddannelsen og sekretariatsfunktionen blev varetaget af ACIU (senere Cirius). SkillsDenmark er siden vokset og består i dag af 28 faglige udvalg og mere end 50 erhvervs-, SOSU- og landbrugsskoler.

Der er siden stiftelsen blevet holdt WorldSkills hvert andet år i forskellige byer og på forskellige kontinenter. I dag er 75 lande medlem af WorldSkills, og over 1000 unge deltager hver gang i verdensmesterskabet. Senest var der WorldSkills i oktober 2017 i Abu Dhabi, hvor Danmark blev nr. 10 ud af 59 deltagernationer, næste gang er i 2019 i Kazan, Rusland.
I 2008 blev EuroSkills etableret. I dag er 27 europæiske lande medlemmer af denne organisation, hvor Danmark deltog første gang i 2014. EuroSkills 2018 var i Budapest i september, hvor Danmark var afsted med 12 deltagere. i 2020 skal vi til Graz i september.

Danmark blev medlem af WorldSkills i 1998 og deltog i WorldSkills i 1999 for første gang. Danmark har siden deltaget hver gang, men først efter etableringen af DM i Skills i 2011 fik vi succes på medaljesiden. Deltagelse i internationale konkurrencer kræver megen faglig- og mental træning, og det kræver konkurrenceerfaring.

SkillsDenmark har holdt DM i Skills i årene 2011 og 2012 i Odense, i 2013 i Aarhus og i Aalborg i 2014. Herefter var vi i København i 2015 og i Fredericia i 2016. Vi var i Aalborg igen i 2017 og Herning i 2018. i 2019 skal vi til Næstved, og 2020 skal vi igen til København.

Hvordan det er gået Danmark i de tidligere år til EuroSkills og WorldSkills, kan du se under de to punkter i menuen.

Følgende faglige udvalg er medlemmer:

Bager-, Konditor-, Møller- og Sukkervarefagenes Faglige Udvalg

Blomsterdekoratørerne

D.F.U. for Træfagenes Byggeuddannelse

Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkatørfaget

Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget

Det Faglige Udvalg for Anlægsgartneri

Det Faglige Udvalg for Bolig og Ortopædi

Det Faglige Udvalg for Digital Media

Det Faglige Udvalg for Elektrikeruddannelsen

Det Faglige Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen

Det Faglige udvalg for Kokkeuddannelsen

Det Faglige Udvalg for Maskinsnedkeruddannelsen

Det Faglige Udvalg for Teknisk Isolering

Det Faglige Udvalg for Teknisk Designer

Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen

Det Faglige Udvalg for VVS-uddannelserne

Uddannelsesnævnet

Frisør og Kosmetikerfagets Fællesudvalg

Glarmesterfagets Faglige Udvalg

Grafisk Uddannelsessekretariat

Industriens Uddannelsesudvalg + Metalindustriens Uddannelsesudvalg

Malerfagets Faglige Fællesudvalg

PASS - Det Faglige Udvalg for den Pædagogiske Assistentuddannelse og Social- og sundhedsuddannelsen

Slagterfagets Fællesudvalg

Snedkerfagets Fællesudvalg

SUS - Serviceerhvervenes Sekretariat

TUR - Transporterhvervets Uddannelser